Rekord számú hirdetéssel lehet találkozni az állásportálokon és a közösségi médiában is élesedett a verseny, érezhetően többen hirdetnek ugyanarra a munkavállalói csoportra. Tavasz óta intenzív a létszámbővítési szándék a legtöbb szektorban.

Valóban munkaerőhiány van?

Mi a helyzet a munkavállalói oldalon?

A munkavállalókért folytatott verseny a pandémia előtti szintet messze meghaladja. A tapasztalt munkaerőhiány viszont részben látszólagos, hiszen a bizonytalan helyzetbe került dolgozók is szeretnének stabil lehetőséget találni és a munkahelyváltási kedv is igencsak megerősödött az utóbbi hónapokban. Ugyanakkor a berobbant igényeket nem tudja lekövetni a kiválasztási folyamat és nehezen változtatnak a munkaadók a korábbi feltételeken is.

Kié lesz a jelentkező?

A munkakeresési szokások átalakultak, az elhelyezkedés jelentősen felgyorsult. A többszörös személyes interjú körök most nem a munka komolyságát emelik ki, hanem eltántorítják a jelentkezőket. Az álláskeresőknél nem csak a fizetés kiemelt jelentőségű – minimálbérért semmilyen munkakörben nem várható lojalitás, motiváció és elégedett légkör. Jelentős előny a gördülékeny és gyors kommunikáció a kiválasztási szakaszban. A nagyobb presztízs értékkel bíró cégek sem kapaszkodhatnak csak a hírnevükbe, piaci helyzetükbe. Nem lesz vonzó a cég, ha hetekig nem válaszol vagy „versenyképes” fizetést kínál.

A fizikai munkaköröknél továbbra is tartja magát az a tendencia, hogy a cégek előnyként érzékelik, hogy ők egy összetett munkakörre tanítják be adott esetben az új dolgozót, és olyan erős szűrésnek vetik alá a jelentkezőket, hogy saját magukat hozzák ezzel hátrányba. A felvétellel küzdő cégek jelentős részénél megfigyelhető, hogy 

  • életkori megkötésekkel indulnak neki a toborzásnak, pedig nincs nagyobb garancia arra, hogy egy pályakezdő 23 éves tovább marad a cégnél, mint egy tapasztalt 58 éves.
  • látható motiváltságot várnak már a felvételi elbeszélgetésen egy olyan jelentkezőtől, akinek több műszakos munkarendet, adott esetben változó mértékű túlórát és olyan fizetést kínálnak, amely csak a műszakpótlékok miatt magasabb a kötelező minimumoknál.
  • a magas jelentkező számból tévesen azt a következtetést vonják le, hogy ők választanak, és sokan nem tisztelik meg a jelentkezőket bármiféle válasszal, netán gyors reakcióval.

„Ha egy hét múlva már nem érdekli a munka, akkor nem is volt komoly jelentkező!” – ismerős gondolat?

„Jelentkeztem 12 helyre, ebből 5 megkeresett másnap, 2 pár napon belül. Egy felhívott 2 hét múlva, hogy másnap menjek be egy elbeszélgetésre. A többitől semmilyen visszajelzés nem érkezett.” – ez pedig a másik oldal. Vajon kinek fog előbb igent mondani egy jelentkező?

Home Office a varázsszó

A szellemi munkaköröknél fontosak az olyan lehetőségek, mint például a kötetlen munkaidő vagy az otthoni munkavégzés. Sok vállalat a korlátozások feloldása után óvatos tempóban elkezdte visszaterelni a dolgozókat az irodai térbe. A munkavállalók ugyanakkor megtapasztalhatták, hogy képesek ellátni a feladataikat otthonról is, amellyel megspórolhatják a napi utazási időt, kisebb a fertőzésveszély is. Sokaknál megfigyelhető lett a munkahelyváltás igénye ott, ahol a munkahely ismét egyre erőteljesebben tereli a dolgozókat az irodai jelenléti irányába.

A földrajzi korlátok kitolódtak, ezt a cégek egy része is felismerte. Olyan területen is versenybe szállhatnak a szakemberekért, ahol eddig nem érték el őket. Most már elegendő lehet havonta néhányszor elutazni egy 100-150 km-re lévő céghez, nincs szükség költözésre, ha a feladatokat távmunkában elvégezhetővé és mérhetővé tették.

Kevés a diák

A diákmunka-kínálatban is óriási növekedés van, ami várhatóan az év vége felé haladva tovább duzzad. A gyakornoki pozícióknál támasztott elvárások néhol irreálisak, a könnyen megtanulható feladatoknál pedig sokan tévedésben vannak, amikor azt gondolják, hogy ezt minimálbérrel is betöltethetik. Diákmunkában is hatalmas a választék, a diákok sem fogják elvállalni az első szembejövő lehetőséget. Miért tennék? Ők is olyan helyen szeretnétek dolgozni, ahol

  • gyors és egyszerű a kiválasztási folyamat.
  • figyelembe veszik, hogy vannak iskolai elfoglaltságaik. Ha a járulékmentes foglalkoztatási forma és a rugalmas hozzáállásuk miatt rájuk esik a választás, akkor a munkarendet is az időbeosztásukhoz érdemes igazítani.
  • egyenrangúként bánnak velük és csak azért, mert diákok, nem ők főzik minden reggel a kávét az egész csapatnak.
  • valódi feladatokat kapnak. Legyen szó raktári kisegítésről vagy pénzügyi elemzői feladatról, mindenki szereti, ha a nap végén azt érezheti, hogy fontos volt a munkája, hozzátett a csapat sikeréhez.

A diák gyakorlatilag egy részmunkaidős, kevesebb tapasztalattal rendelkező kolléga, aki gyorsan tanul, és új nézőpontot hozhat a céghez. Olyan helyen szeret hosszabb ideig dolgozni, ahol valódi lehetőségeket kap.

Ha szeretne bővebb tájékoztatást kérni, itt megadhatja, hogy milyen munkakörben tapasztal nehézséget, milyen toborzás kapcsán lenne szüksége segítségre. Kollégáink egyéni ajánlatot készítenek Önnek!