Az új koronavírus miatt életbe léptetett intézkedések célja a járvány terjedésének lassítása, ugyanakkor ez magában hordozza a gazdaság lassulását is, egyes területeken a teljes leállást. Gyorsan változó gazdasági környezetben az atipikus foglalkoztatási formák segítséget jelentenek a munkaadóknak.

Munkaerő-szervezés veszélyhelyzetben

Óvintézkedések gyors bevezetése

A nyugdíjas munkavállalók voltak azok, akiket elsők között mentettek fel a munkavégzés alól. Viszont őket még többnyire nem leépítési szándékkal „küldték haza”, hanem a saját egészségük védelme érdekében. Ahol erre van lehetőség, ott távmunkában, otthonról ugyanúgy folytathatják a munkájukat. Az alapvető törekvés, hogy minimumra csökkentsék a közvetlen kontaktust a munkatársak között egy több száz főt foglalkoztató cégnél óriási szervezési feladat, és mindenkitől nagy fegyelmet és együttműködést igényel.  A cégek többsége átszervezéssel biztosítja a létszámigényt.

Kiaknázható rugalmas munkaerő-gazdálkodás

Az egyik leghatékonyabb megoldás most az, ha a munkaerőt átcsoportosíthatjuk a jelenleg is működő területekre. A cégek vagy részlegek közötti átjárás nagyban könnyíti a zavartalan működést ott, ahol szükséges és a dolgozók munkaviszonyának megóvását is biztosítja. 

Erre vannak pozitív példák. Egyik nagy kölcsönbevevő partnerünk majdnem 150 fős kölcsönzött munkaerő-állományát alapanyaghiány miatt hónapokig nem tudja foglalkoztatni, de nem szeretné elküldeni őket, mert értékes munkatársak. Ezért egyeztettek a megrendelői körünkbe tartozó, azonos ipari parkban lévő két másik vállalat HR osztályával. Így lehetőség nyílt a másik két cég gyáregységébe, azonos munkakörben, azonos bérbesorolással átcsoportosítani ezeket kölcsönzött dolgozókat, amikor pedig újra elindul a gyártás, akkor mindenkit visszavárnak. Ebben az átszervezésben a Humán Centrum munkaerő-kölcsönzőként az összes munkaerő-szervezési, munkaügyi adminisztrációs feladatot, hatósági bejelentést, bérszámfejtést ellátja, ezzel tehermentesíti az érintett cégeket és megóvja a dolgozók megélhetését is. 

Az atipikus foglalkoztatási formáknak, mint a munkaerő-kölcsönzés, nyugdíjas és a diákszövetkezeti munka ez az egyik legfontosabb erőssége, hogy biztosítják azt a rugalmasságot a munkaadóknak, amire a gyorsan változó gazdasági környezetben szükségük van. A megrendelésekhez, kapacitásigényekhez igazodó létszámgazdálkodás teszi versenyképessé a vállalatok működését és kényelmesebbé a munkaerő-szervezést. 

Kíváncsi, hogy ez működhetne-e cégénél?

Kérjen visszahívást

Továbbra is jól teljesítő területek

Egyértelműen látszik, hogy jelenleg a telekommunikációs és SSC szektor cégei voltak képesek gyorsan és hatékonyan átszervezni a feladataikat és ezzel nagy arányban megtartani a munkatársaikat. A siker titka itt részben abban keresendő, hogy a digitális területen fejlettebb cégeknek sokkal könnyebb egy - részben már létező - home office rendszerre történő átállás, és az online ügyfélszolgálati területen vagy call centerben elhelyezkedő munkavállalók felé alapvető elvárás, hogy a különböző informatikai rendszerekben jól kiismerjék magukat.

A gyógyszeripari, élelmiszeripari, és a logisztikai területen dolgozók esetében szintén pozitívumokról lehet beszélni. Ezeknek a cégeknek kiemelt szerepe van az ország működésének, a lakosság ellátásának a biztosításában, ezért többnyire fellendülés látható. A mezőgazdasági szektor pedig szezonális kereseti lehetőséget biztosít, az átmenetileg munka nélkül maradt embereknek.

Válságkezelési nehézségek 

Az éttermek és kiskereskedelmi üzletek esetében például jól kivehető tendencia, hogy többségében minden energiájukat arra igyekeznek fordítani, hogy átálljanak a kiszállításra. Ezzel a munkaerő-szervezéssel megnyílt a lehetőség arra, hogy a veszélyhelyzet végéig „életben tudjanak maradni” és új lehetőséget ad ez azoknak a munkavállalóknak is, akik a normál üzleti működés megszűnése miatt veszítették el a munkájukat, hiszen egyre több futárra, logisztikai dolgozóra van most kereslet.

A járvány egyik nagy vesztese az autóipar. A felelősségteljesen gondolkodó foglalkoztatóknál világosan látszik, hogy habár a gyártási folyamataikat részben vagy teljes egészében le kellett állítaniuk, értékes kollégáikat próbálják a végsőkig megtartani. Állásidővel, vagy a fizetett éves szabadságkeret terhére az időarányosnál jelentősen nagyobb szabadság kiadásával tartják meg a kölcsönzött munkaerőt is. Viszont ezek, a munkavállaló segítését szolgáló intézkedések csak ideig-óráig tarthatóak, a munkaadóknak önerőből nem fog sikerülni hónapokig biztosítani a dolgozóik megélhetését úgy, hogy közben semmilyen bevételt nem könyvelhetnek el.

A magyar munkaerő-kölcsönzőkön keresztül foglalkoztatott munkavállalók vagy nyugdíjas szövetkezeti tagként dolgozó emberek száma ma Magyarországon mintegy 183.000 fő. A mostani, járványügyi helyzetben kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy érdekvédelmi szervezetekkel együttműködve (MMOSZ, KÖZÉSZ) megpróbáljuk segíteni a járvány miatt bizonytalan helyzetbe került dolgozókat.