2022. január 1-től 19,5%-kal emelkednek a kötelező legkisebb keresetek, így a minimálbér ezzel bruttó 200 000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 260 000 Ft-ra nő. Nézzük mit jelent ez heti, napi vagy órabérben!

 

Bértípus

Havibér 

Hetibér 

Napibér

Órabér 

Minimálbér (bruttó)

200 000 Ft

45 980 Ft

9 200 Ft

1 150 Ft

Garantált bérminimum (bruttó)

260 000 Ft

59 780 Ft

11 960 Ft

1 495 Ft

garantált bérminimum a legalább középfokú iskolai végzettséget, vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörökben foglalkoztatott munkavállalók részére megfizetendő minimum bérösszeg.

minimálbér a kötelező legkisebb kereset, ennél kevesebbet nem kaphat az elvégzett munkáért. Viszont ez csak a minimum, ami törvényileg jár, ennél lényegesen többet is kereshet az ellátott feladatoktól függően. Érdemes figyelni az aktuális munkalehetőségeket, idén is számos új lehetőség várja! 

A bruttó bérből adók és járulékok levonását követően fennmaradó összeg a nettó bér, melyet fizetésként számlájára utal a munkaadó. Bérkalkulátorunk segítségével máris kiszámolhatja, hogy mekkora nettó bérre számíthat! 

Az adókedvezmények sora idén kiegészült egy új elemmel!

A személyi adókedvezmény rendszere és sorrendje a törvénymódosítások miatt ismét változott. Ha több jogcímen is érvényesíthet adókedvezményt, azokat az alábbi sorrendben lehet érvényesíteni:

  • négy vagy több gyermekes anyák adóalap-mentessége
  • 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége - ÚJ
  • személyi adóalap-kedvezmény (súlyos fogyatékosságot jelentő tartós betegség esetén)
  • első házasok adóalap-kedvezménye
  • családi adó- és járulékkedvezmény

A 25 éven aluliak részére érvényesíthető adókedvezmény 2022. január 1-től vehető igénybe, amennyiben a havi bruttó keresete nem éri el a 433.700 Ft-ot!

Amennyiben több forrásból is van jövedelme, aminek együttes összege nagyobb lehet, mint havi bruttó 433.700 Ft, úgy nyilatkoznia kell arról, hogy kéri-e a teljes jövedelmére vonatkozóan az szja-mentességet. Fontos számolnia ezzel, mert ha több adókedvezményt vesz igénybe évközben, mint amire jogosult, akkor a 2022-es évre leadott adóbevalláskor utólagosan adófizetési kötelezettsége lesz és ha ez meghaladja a 10.000 Ft-ot, az adóhiány összegének 12%-át különbözeti bírságként is meg kell fizetnie!

Az szja-mentességet a 25. születésnapja hónapjában veheti utoljára igénybe.