Elindult a munkaerőpiac, hétről hétre élednek a COVID-19 koronavírus-járvány által leginkább érintett szektorok.

Jelentős növekedés a kölcsönzés területén

A megtartott munkaerő-állományt - akár átképzésekkel - sikerült a cégek többségénél házon belül átcsoportosítani, elkezdődött a leépítettek fokozatos visszavétele. A többéves munkaviszony után leépített emberek számára hasznos és megkerülhetetlen eszköz lett a munkaerő-kölcsönzés, amely visszasegítette őket a munka világába, ezzel biztosítva megélhetésüket.

 A kormányok és a világ vezető vállalatai is készülnek a következő hullámra, mely már nem éri váratlanul őket. A járvány bizonyos hatásait, mint például a home office-t, alkalmazkodva a körülményekhez, sokan beépítették a működésükbe. A kiélezett helyzet, éppen rugalmassága miatt, az atipikus munkaerő-kölcsönzés dinamikus fejlődését hozza.

  A minőségi munkaerő megtartása garanciát jelent az újrakezdéshez. A Humán Centrum cégcsoportnál már számos gazdasági visszaesést és növekedést éltünk meg, s tapasztaltuk, hogy akkor sikerül nyertesen kikerülni egy válsághelyzetből, ha a cégeknek segítünk átmenteni a bizonyítottan jól képzett, motiválható munkatársakat.

Meglátásunk szerint versenyelőnyhöz fognak jutni azon piaci szereplők, amelyek komplex HR stratégiával rendelkeznek, előrelátóak, s a gazdasági válság idején is több lábon állnak. Tehát nem az alapján válnak meg a dolgozóiktól szükséghelyzetben, hogy ki a kölcsönzött és ki a saját állományban lévő munkatárs, hanem a teljesítményt, a képzettséget veszik figyelembe és a teljes munkavállalói állományukat egyben kezelik. Ezen foglalkoztatók, mikor mindenki a túlélésért küzdött, minőségi mutatókon alapuló értékelési szempont szerint építették le szükség szerint a dolgozóikat. A cél az volt, hogy a legjobb dolgozóikat tartsák meg, így nemcsak kölcsönzött munkaerőből, de sok esetben a saját állományból is történt leépítés.

A fizikai dolgozók tekintetében általában csak az aktív, ledolgozott órák kerülnek elszámolásra a foglalkoztatók felé, így a jelenlegi járványügyi helyzetben is kedvezően beépíthető a kölcsönzés a létszámtervezésnél. A Humán Centrum feladata az inaktív dolgozók gondos és szakszerű kezelése, a foglalkoztató cégnek itt nem keletkezik sem költsége, sem feladata.

Meglátásunk szerint az idei év végére a termelő és gyártókapacitások visszaállnak a 2019 évhez viszonyítottan 80-90%-os szintre. Optimisták vagyunk, és úgy ítéljük, 2021-re minden a korábbi szinten működik majd.”