Kivel kötök szerződést? Mennyit keresek a saját dolgozókhoz képest? Mi van, ha szabadságra mennék vagy beteg vagyok? Hogyan tudom ellenőrizni, hogy be vagyok-e jelentve? Íme néhány alapvető tudnivaló, ha Ön is kölcsönzött munkavállalóként dolgozna a Humán Centrum Kft.-nél.

Gyakori kérdések jelentkezőktől a kölcsönzésről

Mit jelent a munkaerő-kölcsönzés?

Ez egy olyan foglalkoztatási forma, ahol a Humán Centrum Munkaerő-kölcsönző Kft. lesz az Ön munkaadója.  Velünk köt munkaszerződést, mi jelentjük be, mi fizetjük a bérét. Partnerünk a kölcsönbe vevő vagy foglalkoztató, akinél Ön dolgozni fog, ő végzi az irányítást, tőle kapja a napi feladatokat.  

Honnan tudhatom, hogy valóban be vagyok-e jelentve?

A szerződés aláírásakor kap egy saját példányt az aláírt papírokból, ezeket gondosan őrizze meg. A belépéskor átadunk egy munkáltatói igazolást is, amelyen szerepel a bejelentés pontos dátuma.

Ha rendelkezik ügyfélkapuval, akkor a hatóságoknál is egyértelműen ellenőrizheti, hogy bejelentettük: https://ugyfelkapu.neak.gov.hu/oepu/keret.jsp

A kölcsönzött munkavállaló bére alacsonyabb, mint a saját állományban dolgozóé?

Törvény szabályozza, hogy az ugyanabban a munkakörben dolgozó munkavállalóknak határozott idejű szerződés esetén az 1. naptól, határozatlan szerződés esetén pedig 184 nap elteltével teljesen egyforma bérezés jár. A Humán Centrumnál semmilyen hátrány nem éri Önt azért, mert kölcsönzöttként dolgozik. A műszakpótlékok, cafeteria, bónusz, jutalom és az utazási költségtérítés is ugyanúgy megilletik, mint a partnerünk saját dolgozóit.

Vonnak le kölcsönzési díjat a fizetésből?

Egyértelműen nem. Szolgáltatásaink állsákeresőknek és munkavállalóinknak ingyenesek.

Mi mindenben segít a Humán Centrum a mindennapokban?

Tárgyilagos tájékoztatás érdekében olyan munkatársakat is kérdeztünk, akik már nem a mi dolgozóink:

Ki adja ki a szabadságot? Kapok táppénzt, ha beteg vagyok?

A szabadságot a közvetlen felettesével kell egyeztetni, de a Humán Centrum Kft. írja ki, a bérjegyzékén is feltüntetjük. Természetesen mehet táppénzre és betegszabadságra is. Ez igaz a szülési szabadság, GYED, GYES esetében is, ezek is ugyanúgy megilletik a kölcsönzött dolgozókat.

Beleszámít a kölcsönzött idő a nyugdíjhoz szükséges évekbe?

Természetesen igen.

Milyen felmondási idő vonatkozik rám?

Amennyiben nincs ettől eltérő kikötés a szerződésben, akkor 15 nap felmondási idővel bármelyik fél felbonthatja a munkaszerződést.

Kihez fordulhatok, ha kérdésem van?

Munkaügyi kérdéseivel (pl.: betegszabadság, táppénz, fizetés, munkáltatói igazolás) a Humán Centrum kijelölt projektvezetőjéhez fordulhat. Ha szakmai vagy a napi munkavégzéshez kapcsolódó kérdése van, akkor pedig a közvetlen munkairányító az illetékes a munkavégzés helyszínén.

Milyen előnye lehet annak, ha kölcsönzött dolgozó vagyok?

enlightenedElőrelépési lehetőség: Ha megüresedik egy pozíció partnerünknél, akkor a kölcsönzött munkavállalók között próbálnak először utánpótlást keresni.

enlightenedKönnyebb munkahelyváltás: Ha az előző munkahelyén elégedettek voltak Önnel, akkor szívesen beajánljuk más partnercégünkhöz is, ahol új munkalehetőség van. Nem kell az álláskereséssel bajlódnia.