A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) tajgaként a Humán Centrum további kilenc reprezentatív magyar munkaerő-kölcsönző cég létszámváltozásának monitorozásával biztosít folyamatosan adatokat a gazdaságvédelmi intézkedések támogatására a járvány kitörése óta.

A járvány mérlege a munkaerő-kölcsönzés szempontjából

A szektorok tekintetében a raktározás, logisztika, online kereskedelem területein indult el leggyorsabban a kiesett munkaerő pótlása, míg a járvány által legjobban sújtottak a vendéglátás, idegenforgalom, rendezvényszervezés, autó-, feldolgozóipar, elektronika, gépgyártás, gyógyszeripar.

A korlátozások miatt sok áruház, bevásárlóközpont bezárt, az élelmiszer kereskedelem viszont minden korábbinál jobban erősödött. Előbbiek „nyakán maradt” az árukészlet, miközben a bérleti díjaknál legfeljebb halasztott fizetést kaptak. A termelő- és gyártócégek, mint beszállítók leálltak, megkezdődött a kölcsönzött, majd a saját munkaerő leépítése is. A raktározás, a logisztika és az online vásárlás területén tevékenykedő cégek számára viszont ez egy felívelő időszak lett, ők lehetnek a kialakult járványügyi helyzet nyertesei. Munkavállalói szempontból is ők jelentették a stabilitást, ez a szektor ugyanis folyamatosan tudott munkát biztosítani az első hullám alatt is, amikor a vendéglátás, az idegenforgalom és rendezvényszervezés szektorok leépíteni kényszerültek. Aki gyorsan reagált és már az első hullám alatt pályázott a kereskedelmi szféra cégeihez, stabil munkahelyet talált.

A futárcégeket is húzta magával az online vásárlás előtérbe kerülése, legyen szó áru- vagy ételkiszállításról. A vendéglátásban is próbáltak gyorsan alkalmazkodni az új helyzethez és olyan cukrászdák, pékségek, éttermek is átálltak a házhoz szállításra, amelyeknél ez korábban nem tartozott az elérhető szolgáltatások közé. Itt megnőtt az igény a futárok számának növelésére is és a NetPincér és a Wolt tapasztalati alapján verseny is kialakult. Hosszú listáik lettek a jelentkezőkből. A Wolt beszámolója alapján márciusban az egyik futár 1 millió Ft felett keresett, amit egyébként nem tartanak egyedi esetnek, de mindenképpen kiemelkedő eredmény. Az átlagkereset 600.000 Ft körül van egy jól dolgozó életkiszállító futár esetében.  (Forrás: https://www.penzcentrum.hu/karrier/tomegeket-keresnek-orszagszerte-havi-1-millo-is-osszejohet-diploma-sem-kell.1092058.html)